World Sauna Jouney | 世界サウナ旅 by METOS | Lomahyppäys Sauna
17535
page,page-id-17535,page-template,page-template-full_width-php,ajax_fade,page_not_loaded,,wpb-js-composer js-comp-ver-4.3.4,vc_responsive

Sho Yoshinagan matkakertomus ”Suomalaisen saunan juuria etsimässä”

Vuokrattava saunamökki järven rannalla, jossa voi viihtyä ystävien ja perheen kesken

Lomahyppäys Sauna

@Naantali

IMG_1584

Moi! Olen Sho Yoshinaga!

Esittelen nyt teille Suomen luonnon ja saunomisen yhdistävän Lomahyppäyksen. Tämä perheen ja ystävien kanssa vuokrattava paikka lienee ruumista ja sydäntä lämmittävän saunomisen huipentuma.

Turusta Lomahyppäykseen matkan varrella oleva Naantalin satama. Kesäisin täällä kuhisee Muumimaailmaan saapuvia turisteja.

fin_map_loma

Naantali, alue jossa Lomahyppäys sijaitsee

Helsingin rautatieasemalta matkustetaan junalla noin kaksi tuntia Suomen vanhaan pääkaupunkiin Turkuun. Sieltä noin 15 kilometriä länteen sijaitsee Itämeren rannalla Naantalin alue saaristoineen. Naantalista löytyy sekä Muumimaailma, että presidentin kesäasunto, ja alue on kesäisin erittäin vilkas lomakohde. Itämeren sylissä kelluvia, siltojen yhdistämiä saaria on paljon, ja autolla ajelun lomassa on mahdollista ihailla luonnon ja saariston kauneutta.

IMG_1596

Lomahyppäyksen omistaja Henrik-san. Lomahyppäys sai alkunsa kolmisen kymmentä vuotta sitten, kun Henrik-san lopetti toimistossa työskentelyn, ja muutti Naantaliin. Jo ennen kuin hän rakensi tontille asuinrakennuksen, hän rakensi saunan. Aikaisemmin hän harjoitti täällä myös kukkien kasvattajan ammattia, mutta nykyisin hänen päätoimensa on saunojen ja mökkien vuokraaminen.

 

”Lapsuudessa odotin aina innolla perjantaita ja lauantaita, jolloin saunoimme yhdessä perheen kanssa. Siksi tänne muuttaessani rakensin heti ensi töikseni saunan” sanoo Henrik-san.

Tässä on Henrik-sanin itse rakentamastaan mökistä ja saunasta kasvanut lomahyppäys. Tällä laajalla alueella on monta saunaa ja lukuisia mökkejä, minigolf-rata, trampoliini, ynnä muuta. Lomahyppäyksessä on myös hevonen, ja ennen täällä oli myös vuohia ja lampaita. Joka puolelta välittyy Henrik-sanin leikkimielisyys ja tyylitaju.

Vedessä kelluva lauttasauna. Sisältäkin voi nähdä veden sisään. Koska aallokkoa ei ole, ei merikipeydestä ole vaaraa, ja lauttasaunasta voi sukeltaa veteen vilvoittelemaan.

Suomen metsiin ja merelle! Nautimme täysin rinnoin Suomen luonnosta.

Valoisana aikana nautimme Suomen luonnosta.

 

Ensimmäiseksi kalastusta. Lomahyppäyksen laiturilta nousimme pieneen veneeseen. Vaikka Itämeri on meri, sen suolapitoisuus on normaalia pienempi. Korkeaa aallokkoa ei ole, ja Lomahyppäyksen merenlahden tunnelma on sekoitus järveä ja merta. Tällä kertaa meillä oli aikaa vain puoli tuntia, ja vaikka jotkut jäsenemme jäivät ilman saalista, saivat muutamat meistä isoja taimenen sukuisia kaloja.

 

Seuraavaksi sienimetsälle. Nousimme mönkijään ja siirryimme läheisiin metsiin. Kuulemma kokemuksen karttuessa oppii tunnistamaan erilaisia sieniä, mutta me aloittelijat etsimme helposti tunnistettavia suppilovahveroita. Aluksi emme tienneet mistä etsiä, mutta oli hauska havaita, kuinka vähitellen silmän tottuessa pystyimme löytämään yhä enemmän ja enemmän sieniä. Metsälle ominaista kosteaa ilmaa hengittäen, pehmeällä maapohjalla astellen, siellä täällä kypsyvien mustikoiden napostelun lomassa tehty sienestäminen oli upea kokemus.

サウナ ヴィヒタ キャンドル

Illalla Henrik-sanin ”sauna on valmis”- huudon kajahtaessa menimme saunaan. Heitettyämme vettä puulämmitteisen kiukaan kiville, sauna täyttyi löylystä silmänräpäyksessä. Aiemmin palelleiden kehojemme lämmetessä Henrik-san otti molempiin käsiinsä vihdan, ja ystävällisesti suoritti vihtahoidon.

 

Vihtahoito on viime aikoina mm. Liettuassa ja Virossa yleistynyt hoitomuoto, jossa koko ruumis vihdotaan veteen kastetulla vihdalla. Vihtahoidon antaneen ja vastaanottaneen ihmisen välille syntyy molemminpuolinen luottamuksen tunne, sillä joka vihdan läiskähdys stimuloi miellyttävästi, ja koivun tuoksun täyttäessä saunahuoneen, aromit ja vihtominen muodostuvat yhdeksi kokonaisuudeksi.

 

Vihtahoidon kanssa yhtä miellyttävän löylyn jälkeen pulahdimme auringonlaskussa veteen vilvoittelemaan. Monen sukelluksen jälkeen Henrik-san totesi ”ruoka-aika!”, ja tarjoili meille kiuaskivien päällä lämmitetyt makkaravoileivät. Henrik-sanin mukaan tällaiset makkaravoileivät ovat olleet kahden kolmenkymmenen vuoden ajan tyypillinen kotisaunassa nautittava ruoka, ja nämä tuoksuvaksi paistetut leivät maistuivat nälkäisenä herkulliselle.

IMG_0799

Luonnon keskellä saunoessa siteet vahvistuvat

Perheen, rakkaiden ja ystävien kanssa tällaisessa upeassa paikassa yöpyminen saa ihmisten väliset siteet väistämättä syvenemään.

Lomahyppäyksen vahvuuksien lista on loputon, mutta parhaita asioita ovat varmasti täällä aistittava puhdas ilma ja uskomaton luonnonkauneus. Kodin ulkopuolella miehet ja naiset kylpevät erikseen, ja sekasaunoissa pidetään yleensä uimapukua. Mutta omaan käyttöön vuokratussa saunassa ja kotona, jossa on luottamuksellisempi tunnelma, kaikki kylpevät ilkosen alasti, ja täysin luontevasti astuvat saunaan ruumis paljaana ja sydän avoinna.

Kaikki saunat ovat sisältä samankaltaisia ilmatiiviitä tiloja, ja mitä saunan sisäpuoleen tulee, tämä sauna ei ehkä eroa kaupunkisaunasta, mutta saatoin selvästi huomata, kuinka olennaisesti Lomahyppäyksen saunan kokonaisuuteen kuuluu myös saunan ulkopuoli ja sen ympäristö.

Useimmilla suomalaisilla on tämän kaltainen luonnonkauniin järven rannalla oleva mökki, ja mökillä sauna, ja siellä vietetään mielellään aikaa perheen kesken. Mutta turisteille ja heille joilla ei ole omaa mökkiä, tämän kokemuksen mahdollistavat, Lomahyppäyksen kaltaiset paikat ovat mitä tärkeimmässä roolissa.

Ehkä Japanissakin tällaiset luonnon helmasta perheen ja ystävien kesken vuokrattavat saunat saattaisivat saavuttaa suosiota.

Lomahyppäys

 

Osoite: Hyppäyksentie 85, 21130 POIKKO

Puh: +358-(0)2-252 2641

Kulkeminen: Helsingin keskusrautatieasemalta Turkuun n. 2 tuntia. Turun asemalta autolla n. 30 minuutin päässä.

Url:  http://www.poikkea.com

showyoshinaga

Profiili: Sho Yoshinaga

 

Olen syntynyt Fukuokan maakunnassa. Olen tällä hetkellä Metos Oy:n johtokunnan jäsen. Koko nimeni on Shoichiro Yoshinaga (吉永昌一朗).

Lapsena opin partiopojissa kuinka tärkeää on luonnon ja ihmisen rinnakkaiselo. Sain mahdollisuuden tutustua saunomisen ihanuuteen ollessani Japanin itsepuolustusjoukkojen ilmavoimissa, ja saunoimme usein työtovereiden kanssa kasarmimme saunassa. Ilmavoimien jälkeen, ennen kuin tulin Metos Oy:n palvelukseen, työskentelin jonkin aikaa vaatetusalalla ja sisustusalalla. Värikkäällä työuralla keräämälläni mielikuvituksella ja toimekkuudella pyrin aktivoimaan Japanin kylpemiskulttuuria. Heittääkseni lisää löylyä maan jokaiseen saunaan, pyrin hyödyntämään Nakayamazangyo:n (中山産業、Metos Oy:n entinen nimi) vuosien varrella keräämää valtavaa tietotaitoa. Olen levittänyt Japaniin sellaisia uudentyyppisiä kiukaita kuin Ikisauna, Sauna-isness, sekä ulkotiloissa käytettävä telttasauna. Lähivuosina aiomme Metos Oy:ssä mm. saunajoogalla ja ”löylykomppaniana (熱波隊)”tunnetulla projektillamme tutkia ja viedä eteenpäin yhä uusia saunomisen muotoja. Olen myös kirjoittanut osia Kuumat lähteet – tietokirjasta (温泉百科事典).