World Sauna Jouney | 世界サウナ旅 by METOS | Rajaportti Sauna
17539
page,page-id-17539,page-template,page-template-full_width-php,ajax_fade,page_not_loaded,,wpb-js-composer js-comp-ver-4.3.4,vc_responsive

Sho Yoshinagan matkakertomus ”Suomalaisen saunan juuria etsimässä”

Suomen vanhin julkinen sauna

Rajaportti Sauna

@Tampere/ October, 2014

DSCN2117

Moi!

Nimeni on Sho Yoshinaga!

Esitän nyt teille vuoden 2014 syksyllä Suomeen tekemäni saunamatkan aikana

kirjoittamani matkakertomuksen. Suomeahan sanotaan saunan synnyinmaaksi, ja

Suomessa sauna on kaikkein kuuminta hottia! Suomalaisen saunan karismaa on tosin

sanoin hankala kuvata.

タンペレ市街にあるフィンレイソンの建物

fin_map_raja

Tampere, kaupunki jossa Rajaportin sauna sijaitsee

Tampere sijaitsee Helsingin päärautatieasemalta noin kahden tunnin matkan päässä luoteeseen. Kaupungissa on vuonna 1820 perustettu Finlaysonin tekstiilitehdas, ja koska kaupunki kasvoi kutomoteollisuuden ympärille, se tunnettiin myös työläisten kaupunkina. Nykyisin maailmankuululla IT-firma Nokialla on alueella lukuisia tehtaita, ja noin 200,000 asukkaan Tampere on Helsingin jälkeen Suomen toiseksi suurin kaupunki.

1906

写真出典:PUHRASTA TULI (2006, Finland)

Rajaportin sauna on vuonna 1906 Lahtisen pariskunnan perustama julkinen sauna.

Säilyneiden lähteiden mukaan ennen saunarakennuksen valmistumista tontilla toimi vuodesta 1904 leipomo ja pieni kauppa. Rajaportin sauna sijaitsee entisellä kaupungin ja maaseudun rajalla, josta kulki ennen läpi paljon asiakkaita, jotka halusivat peseytyä ennen määränpäähänsä saapumista, mutta sauna ajautui 1980 – luvulla sulkemiseen johtaneisiin vaikeuksiin. Saunan säilyttämistä toivoneiden aktiivien ansiosta se saatiin kuitenkin avattua uudelleen. Vuodesta 1989 sitä alkoi hoitaa paikallinen saunayhdistys, ja vuodesta 1996 myös Tampereen kaupunki on tukenut Rajaportin saunaa. Nykyisin, vuonna 2014, se on yksi Tampereen suosituimmista matkailukohteista, ja tässä tavattoman suositussa saunassa vierailee kotiseudulta ja jopa ympäri maailman noin 20 000 ihmistä

ベイッコさんと

Tässä on paikallisen saunayhdistyksen jäsen, yksi Rajaportin saunan ylläpitäjistä, Veikko-san. Saunan valmistelujen kiireiden keskellä hän ystävällisesti kertoi meille miten hän ja muut vapaaehtoiset sulkemisen jälkeen osallistuivat auttamaan saunan toimintaa, aina saunan viime aikojen suosionhetkiin asti.

Asiakkaista kaksi kolmesta on miehiä, maanantaisin ja keskiviikkoisin käy paljon opiskelijoita halvempien hintojen takia, ja tiistaisin harjoitetaan hieman viilennetyssä saunassa saunajoogaa.

ラヤポルティ・サウナ

Tässä ovat Rajaportin saunan sisätilat. Se on puulämmitteinen sauna, ja eikä se käytä Koukaseki –kiveä (Japanissa tyypillinen kiuaskivi), vaan täysin ainutlaatuisia kiuaskiviä.

Sauna on rakennettu kahteen kerrokseen, ja lämpötila pidetään noin 75 asteessa. Ensimmäisessä kerroksessa ovat pesutilat, ja toiseen kerrokseen on rakennettu yksitasoinen laude noin kymmenelle hengelle. Erillistä kylmäallasta ei ole, vaan jäähdyttely tapahtuu pihamaalla tai viereisessä kahvilassa.

Jäähdyttelyä kauniilla pihamaalla. Nesteyttäessä keho rentoutuu.

Suomalaisten ja saunan syvästä suhteesta paljon opettaneita ihmisiä.

”Suomalainen saunominen ei ole urheilusuoritus: omaan tahtiin ja kaikessa rauhassa.”

”Lapsena minulle opetettiin kotona, että saunasta lähtiessä heitetään kiukaalle kaksi kertaa vettä. Ensimmäinen oli saunassa oleville ihmisille, toinen saunatonttua varten.”

 

”Saunomme kerran viikossa koko perheen voimin.”

 

”En koskaan sairastu nuhaan, koska saunon talvellakin: vastuskyky kasvaa.”

 

”Ennen lapsetkin synnytettiin saunassa. Ja kun ihminen kuoli, pestiin ruumis saunassa ja haudattiin. Mutta se oli ennen, se.”

 

”Tulin tänne tänään yhdessä tyttäreni kanssa. Nyt hän on 7–vuotias mutta ensimmäistä kertaa hän taisi saunoa kaksiviikkoisena. On mukava käydä yhdessä saunassa.”

IMG_0799

Sulkemisen ajan vaikeuksista 20,000 kävijän

Ei liene vastaavaa tarinaa, jossa sulkemiseen johtaneiden vaikeuksien kohdannut julkinen sauna nousee intohimon ja tietotaidon taidonnäytteiden ansiosta näin huikaisevaan suosioon.

Rajaportin saunalla saatoin selvästi aistia, kuinka menestyksen takana ovat kiintymys löylyyn, kotiseudun uskolliset vakioasiakkaat, sekä palvelualttius ja vieraanvaraisuus niin vanhoja kuin uusiakin asiakkaita kohtaan.

Täällä sain vaikutelman, että niin saunahuone, pukuhuone kuin jäähdyttelypaikkana toimiva sisäpiha ja kahvilakin ovat asiakkaille perheen ja ystävien seurustelupaikka.

Kun ruumis lämpenee, myös sydän ja mieli rentoutuvat, ja huomasin kuinka jäähdyttelyn aikana käydyt keskustelut ovat todellakin osa suomalaista saunanautintoa.

Rajaportti Sauna

 

Osoite: Pispalan valtatie 9, FI33250 Tampere, FINLAND

Aukioloajat: maanantaisin ja keskiviikkoisin klo 18-22 / perjantaisin klo 15-21 / lauantaisin klo 14-22.

Puh: +358-(0)3-222 3823

Reittiohje: Helsingin keskusrautatieasemalta Tampereelle n. 2 tuntia junalla. Nouse Tampereen keskusaukiolta länteen päin menevään siniseen kaupungin bussiin (numerot 8, 11, 13, 17, 26, 27, 28, 29, 36, 70, 72), jää pois kuudennen pysäkin, Rajaportin kohdalla.

Url: http://www.rajaportinsauna.fi

showyoshinaga

Profile: Show Yoshinaga

 

CEO of Metos Inc.

Sho Yoshinaga who is the CEO of Metos Inc. was born in Fukuoka. He has learned the importance of making harmonious coexistence with nature as a boy scout in his youth. His career started as a mechanic in the air force of the Japanese Self-defense Forces, and had often taken sauna together with his colleagues, which gave impetus for understanding the charm of sauna.

After working for the air force, he had been working as a sales person in apparel industry and interior lighting industry.

Since 1998 he has been working for Metos Inc., with his creativity and the various experiences while taking advantage of having the know-how of former Nakayama-Sangyo (Metos Inc. previous name).

He has been making Metos’s business bigger and bigger, and nowadays there’re 6 branches and over 100 contracted dealers all over Japan.

Sho’s always trying to do his best to vigor the Japanese bathing culture, and to advocating new ways to enjoy saunas.

For example, in order to promote the word “löyly” into Japanese spa industry, he has introduced to Japan, previously unknown sauna heaters, such as iki-sauna and Sauna-isness (gas heaters which are löyly-durable).

His recent interest is to combine sauna and entertainment/outdoor activities, and one of his project “Neppa-tai (Löyly performance group)” became popular, and last year, he released tent sauna trailer sauna, and log sauna for the enjoyable experience outdoor.

Born in Fukuoka prefecture. Member of the board of Metos Inc. Full name: Shoichirou Yoshinaga.