World Sauna Jouney | 世界サウナ旅 by METOS | Kuusijärvi Sauna
17546
page,page-id-17546,page-template,page-template-full_width-php,ajax_fade,page_not_loaded,,wpb-js-composer js-comp-ver-4.3.4,vc_responsive

Sho Yoshinagan matkakertomus ”Suomalaisen saunan juuria etsimässä”

Kaupungista helposti käsillä oleva esikaupungin retkeilysauna

Kuusijärvi Sauna

@Helsingin esikaupunkialue Vantaa

IMG_1355sq

Moi! Olen Sho Yoshinaga!

Tällä kertaa esittelen teille Helsingin esikaupunkialueella sijaitsevan retkeilysaunan, Kuusijärven

saunan.

Täällä eivät vieraile vain kotikunnan asukkaat, vaan myös ihmiset ulkomailta asti, ja haluan nyt

kohdistaa huomion tämän suositun saunan viehätysvoimaan.

fin_map_kuusi

Kuusijärvi – Helsingin esikaupunkialueen metsät ja järvet

Cafe Kuusijärvi, ja sen Kuusijärven sauna sijaitsevat Helsingin esikaupunkialueella noin 20 kilometriä keskustasta koiliseen Vantaalla, josta löytyy myös Helsinki-Vantaan kansainvälinen lentokenttä.

Vilkkaasta Helsingistä noin 30 minuutin bussimatkan päässä sijaitseva Kuusijärvi on kuin kuviin piirretyn pohjoismaisen puhtaan luonnon perikuva.

Kuusijärvellä sijaitsee kansallispuiston vaellusreitin lähtöpiste, ja koska se on Helsinkiä lähellä, vapaapäivinä ulkoilma-aktiviteeteista kuten grillauksesta ja vaelluksesta nauttivia ihmisiä näyttäisi olevan paljon.

Mikä mahtaa olla tämän vuonna 1979 perustetun yrityksen viehätyksen salaisuus?

IMG_1396

Kaupungin keskustasta helposti perinteiseen saunaan

Kuusijärven saunalla on paljon vahvuuksia. Ensiksikin, se on tyyliltään Suomen perinteinen sauna. Järven rannalla rivissä seisovissa rakennuksissa, asiakkaita palvelee sähkösaunan lisäksi saunan alkuperäisversio savusauna. Nämä ovat Helsingin alueen ainoat julkiset savusaunat, ja ne kiehtovat ihmisiä, jotka haluavat päästä kokemaan perinteikkään saunan.

Lisäksi, nauttimisessa Suomen perinteiseen saunaan kuuluvasta tavasta sukeltaa suoraan kuumasta saunasta järveen on oma karismansa. Tätä virkistävää kokemusta hakevia ihmisiä kuuluu paljon tulevan käymään toki kesällä mutta myös talvella avantouimassa.

Palveluista voi nauttia monella tavalla, esimerkiksi perheet ja ryhmät voivat vuokrata saunan ja nauttia yhdessäolosta, tai päiväseltään kylpemisestä kuin onsenissa (kuuma lähde, suom. huom.).

IMG_1422

Kokemukseni savusaunasta

Mekin tartuimme tilaisuuteen ja kokeilimme savusaunaa. Savusauna on sauna, jossa suljetussa saunahuoneessa poltetaan polttopuut, ja savun ja lämmön täytettyä huoneen, savu lasketaan vähitellen pihalle, ja hiljalleen hiipuvalla lämmöllä nautitaan saunasta.

Se on suomalaisen saunan alkupiste, ja tätä mahtavaa keksintöä sanotaan ”suomalaisen saunan kuninkaaksi”.

Todellakin, jos astuu savusaunaan sisälle, huomaa, että siellä tuoksuu mukavasti savulle.

Mitä lämpötilaan tulee, huippuhetkeen verrattuna, se oli laskemaan päin mutta heitimme hiukan vettä kiukaalle, ja nautiskelimme perinteikkäästä saunasta.

Sen jälkeen vietimme leppoisasti aikaamme kokeilemalla myös muita saunoja, ja rentoutumalla ulkosalla, ja omakohtaisesti todella koimme, että väite ”rauhallisen saunomisen jälkeen pelkissä uimahousuissakaan ei ulkona tunnu kylmältä” pitää paikkansa (huolimatta siitä, että saapuessamme meidän pukeuduttava untuvatakkeihin!).

Sillä hetkellä ymmärsimme, miksi Suomessa sauna on niin tarpeellinen.

IMG_0799

Esikaupunkialueella retkeilyn ja saunan mahdollisuudet

Retkeilyn ohessa saunominen… tämä oli hetki, joka sai minut miettimään.

 

Japanissakin tällainen ulkoilua ja viihtymistä yhdistävä kulttuuri syntyy parhaillaan uudelleen. Nykyään on ällistyttävän paljon retkeilyn tyyppisiä aktiviteetteja kohtaan osoitettua kiinnostusta paljastavia sanoja, kuten ”Festarit”(ulkoilmamusiikkifestivaalit) ja ”mountain girl”(patikoimisesta ja vuorikiipeilystä kiinnostuneet naiset). Lisäksi, sitä mukaa kun ulkoilevien ihmisten määrä nousee, myös ”aito retkeily on ihan kivaa, mutta haluaisin nauttia siitä myös vähän helpommin”-tyyppiset tarpeet vahvistuvat, ja myös asuinpaikan läheltä löytyvät ulkoilma-aktiviteetteja tarjoavat paikat lisääntyvät. Yritykset jotka palvelevat retkeilystä huolettomasti nauttimista haluavien asiakkaiden tarpeita, keräävät paljon huomiota, kuten ”Guranpingu”, joka tarjoaa ylellisisiä retkeilypalveluja, ja Tokion Akishimaan vuoden 2015 maaliskuussa avattava ulkoilmayrityskeskus Moripark outdoor village.

 

Eikö saunallakin olisi retkeily-, ja vapaa-aikabisneksen elähdyttämisen mahdollisuuksia? Kunhan saunan luontaiselle viehätysvoimalle annetaan mahdollisuus, yhdistettynä historiaan ja perinteeseen, alueen erikoispiirteisiin ja paikallisväriin, uuden sukupolven ajattelutapaan… Uskon vahvasti, että me kylpybisneksen edustajat voimme antaa vielä paljon.

Kuusijärvi Sauna

 

Osoite: Kuusijärventie 3, 012360 Vantaa

Aukioloajat: Sähkösauna 09:00-20:00 / Savusauna 13:00-20:00 / Kahvila 09:00-21:00 Puh: +358 10 322 7090

Reittiohje: Nouse bussiin 730 tai 731 Helsingin keskusrautatieasemalta, jää pois

Kuusijärvellä (matkan kesto noin 30 min)

Url: http://cafekuusijarvi.fi/

showyoshinaga

Profiili: Sho Yoshinaga

 

Olen syntynyt Fukuokan maakunnassa. Olen tällä hetkellä Metos Oy:n johtokunnan jäsen. Koko nimeni on Shoichiro Yoshinaga (吉永昌一朗).

Lapsena opin partiopojissa kuinka tärkeää on luonnon ja ihmisen rinnakkaiselo. Sain mahdollisuuden tutustua saunomisen ihanuuteen ollessani Japanin itsepuolustusjoukkojen ilmavoimissa, ja saunoimme usein työtovereiden kanssa kasarmimme saunassa. Ilmavoimien jälkeen, ennen kuin tulin Metos Oy:n palvelukseen, työskentelin jonkin aikaa vaatetusalalla ja sisustusalalla. Värikkäällä työuralla keräämälläni mielikuvituksella ja toimekkuudella pyrin aktivoimaan Japanin kylpemiskulttuuria. Heittääkseni lisää löylyä maan jokaiseen saunaan, pyrin hyödyntämään Nakayamazangyo:n (中山産業、Metos Oy:n entinen nimi) vuosien varrella keräämää valtavaa tietotaitoa. Olen levittänyt Japaniin sellaisia uudentyyppisiä kiukaita kuin Ikisauna, Sauna-isness, sekä ulkotiloissa käytettävä telttasauna. Lähivuosina aiomme Metos Oy:ssä mm. saunajoogalla ja ”löylykomppaniana (熱波隊)”tunnetulla projektillamme tutkia ja viedä eteenpäin yhä uusia saunomisen muotoja. Olen myös kirjoittanut osia Kuumat lähteet – tietokirjasta (温泉百科事典).