World Sauna Jouney | 世界サウナ旅 by METOS | Sauna Market
17618
page,page-id-17618,page-template,page-template-full_width-php,ajax_fade,page_not_loaded,,wpb-js-composer js-comp-ver-4.3.4,vc_responsive

Sho Yoshinagan matkakertomus ”Suomalaisen saunan juuria etsimässä”

Helsinkiläinen saunatuotteiden erikoiskauppa Saunamarket Finland

Sauna Market

@Helsinki

IMG_1293

Moi! Olen Sho Yoshinaga!

Tällä kertaa esittelen teille helsinkiläisen saunatuotteiden erikoiskaupan, Sauna Market Finlandin. Olkaa hyvät ja katsokaa millainen on nykyaikainen suomalainen saunatuotekulttuuri, aina standardituotteista orgaanisiin aromeihin asti.

map_saunaMarket_en

Helsingin ainoa saunatuotteiden erikoiskauppa

Kävin Suomen pääkaupungissa Helsingissä, rauhallisessa satamakaupungissa. Paikka jossa vierailin tällä kertaa, saunatuotteiden erikoiskauppa Sauna Market Finland, sijaitsee aivan Helsingin kuuluisimman turistikohteen, Tuomiokirkon lähellä. Silmien edessä avautuvalta aukiolta tarvitsee astua vain kadun yli, ja siinä se jo oli, läheisen rakennuksen kulmassa. Koska se sijaitsee helposti löydettävän risteyksen kulmauksessa, Helsingissä samoilevien ihmisten on luontevaa tulla pistäytymään. Ja koska kauppa esitellään myös useissa matkailuoppaissa, japanilaisiakin turisteja kuuluu vierailevan täällä paljon.

Vaikka kaupan pinta-ala ei ole järin iso, heti kaupan tuotteiden paljouden nähtyäni syntyi polttava halu astua sisään. Saunassa käytettäviä esineitä, ämpäreitä, kauhoja, saunatuoksuja, pyyhkeitä, jne., oli koottu esille pitkiksi riveiksi. Japanissa tuskin lainkaan käytettäviä, mutta suomalaisten naisten keskuudessa valtavan suosittuja saunahattuja oli aseteltu monivärisiin riveihin. Mitä hyvänsä poiminkin käteeni, ystävällinen myyjätär selitti minulle perinpohjaisesti tuotteesta ja sen käytöstä.

IMG_1203

Miksi suurin osa asiakkaista on ulkomaalaisia?

Kysyttäessä asiakaskunnasta, suurin osa kuuluu olevan ulkomaalaisia. Kävi ilmi, että syy siihen miksi vain vannoutuneet saunafanit käyttävät erikoiskauppoja Suomessa on se, että monet suomalaiset ostavat saunatarvikkeensa supermarketeista ja lähikaupoista. Tästä kertomuksesta saatoin aistia, että samalla kun Suomessa sauna sulautuu jokapäiväiseen elämään, erikoiskauppojen olemassaolon jatkaminen käy vaikeaksi. Eniten asiakkaista on venäläisiä (ylipäänsäkin, ylivoimaisesti eniten Suomeen saapuvista turisteista kuuluu olevan venäläisiä). ”Syy miksi tämäkin kauppa on vielä olemassa, on se että henkilökuntamme puhuu myös venäjää”, arveli myyjätär. Kaupan asiakaskunta ei kuitenkaan rajoitu venäläisiin, vaan täällä vierailee paljon ihmisiä monista eri maista. Myyjätär kertoi, kuinka monet japanilaisetkin palaavat uudestaan ja uudestaan kaupoille, ostamaan kosteusvoiteita yms.

Puhellessamme kysäisin mitkä ovat parhaiten myyvät tuotteet, ja kävi ilmi, että niitä ovat löylytuoksut, saunahatut, kosteusvoiteet, saippuat, ja sen sellaiset. Toisin sanoen: asiat, kauneuteen ja terveyteen liittyvät tuotteet, jotka tekevät saunassa vietetyn ajan rentouttavaksi hemmotteluksi. Kauneus, terveys, rentoutuminen – nämähän lienevät tärkeitä minkä tahansa maan ihmisille. Jo pelkästään löylytuoksuja oli riveissä kymmenittäin – oi, miten mahtava kauppa! Esille oli laitettu lukemattomia tuotteita, joita en ollut koskaan nähnyt Japanissa.

Kiinnostuin suuresti orgaanisesta tervashamppoosta. Jo muinoin yleispätevänä lääkkeenä pidetyn tervan bakteereja tappavat ominaisuudet on vahvistettu lääketieteellisesti myöhemminkin, ja tänäkin päivänä se on ihon ja päänahan tervehdyttämistä etsivien ihmisten luotettu ystävä.

Kuunnellessani myyjättären kertomuksia pistin merkille, että orgaanisuuteen tähtääviä tuotteita oli erittäin paljon. Ehkäpä tämä heijastaa suomalaisten ja luontoon niin läheisesti liittyvän saunomisen suhdetta. Ihaillen suomalaisten kykyä ammentaa voimaa luonnosta, lähes kahden tunnin viipymisen jälkeen jätimme kaupan taaksemme.

IMG_0799

Pieni kauppa välittää maailmalle suomalaisen saunan viehätysvoimaa

Useampi vuosi sitten Suomesta saattoi löytää mistä vain saunomisen erikoisliikkeen. Saatoin aistia erikoisliikkeiden eloonjäämisen haasteet siitä, että saunan suurvaltana tunnetun Suomen pääkaupungissa niitä on nykyisin vain yksi. Mielestäni on aivan upeaa, kuinka tämä kauppa kantaa huolen suomalaisen saunan viehätysvoiman välittämisestä ympäri maailman Suomeen vierailemaan saapuneille ihmisille. Kaikkein suurimman mielenkiintoni herätti suomalaisten saunatuotteiden pyrkimys orgaanisuuteen. Luonnon tarjoamien antimien kunnioittaminen ja hyödyntäminenhän ei liene ainoastaan Suomeen hengenheimolaisuutta tuntevien ihmisten, vaan kaikkien saunasta rauhoitusta ja elinvoimaa etsivien ihmisten yhteinen päämäärä.

Sauna Market Finland

Osoite: Aleksanterinkatu 28, 00170 HELSINKI

Aukioloajat: Joka päivä klo 10-18.

Puh: +358 (0)46 812 7577.

Kulkeminen: (Ratikalla) jää pois Senaatintorin pysäkillä.

Url: http://www.saunamarket.fi

showyoshinaga

Profiili: Sho Yoshinaga

 

Olen syntynyt Fukuokan maakunnassa. Olen tällä hetkellä Metos Oy:n johtokunnan jäsen. Koko nimeni on Shoichiro Yoshinaga (吉永昌一朗).

Lapsena opin partiopojissa kuinka tärkeää on luonnon ja ihmisen rinnakkaiselo. Sain mahdollisuuden tutustua saunomisen ihanuuteen ollessani Japanin itsepuolustusjoukkojen ilmavoimissa, ja saunoimme usein työtovereiden kanssa kasarmimme saunassa. Ilmavoimien jälkeen, ennen kuin tulin Metos Oy:n palvelukseen, työskentelin jonkin aikaa vaatetusalalla ja sisustusalalla. Värikkäällä työuralla keräämälläni mielikuvituksella ja toimekkuudella pyrin aktivoimaan Japanin kylpemiskulttuuria. Heittääkseni lisää löylyä maan jokaiseen saunaan, pyrin hyödyntämään Nakayamazangyo:n (中山産業、Metos Oy:n entinen nimi) vuosien varrella keräämää valtavaa tietotaitoa. Olen levittänyt Japaniin sellaisia uudentyyppisiä kiukaita kuin Ikisauna, Sauna-isness, sekä ulkotiloissa käytettävä telttasauna. Lähivuosina aiomme Metos Oy:ssä mm. saunajoogalla ja ”löylykomppaniana (熱波隊)”tunnetulla projektillamme tutkia ja viedä eteenpäin yhä uusia saunomisen muotoja. Olen myös kirjoittanut osia Kuumat lähteet – tietokirjasta (温泉百科事典).