World Sauna Jouney | 世界サウナ旅 by METOS | Sauna Market
17618
page,page-id-17618,page-template,page-template-full_width-php,ajax_fade,page_not_loaded,,wpb-js-composer js-comp-ver-4.3.4,vc_responsive

Sho Yoshinagan matkakertomus ”Suomalaisen saunan juuria etsimässä”

Helsinkiläinen saunatuotteiden erikoiskauppa Saunamarket Finland

Sauna Market

@Helsinki / October, 2014

IMG_1293

Moi! Olen Sho Yoshinaga!

Tällä kertaa esittelen teille helsinkiläisen saunatuotteiden erikoiskaupan, Sauna Market Finlandin. Olkaa hyvät ja katsokaa millainen on nykyaikainen suomalainen saunatuotekulttuuri, aina standardituotteista orgaanisiin aromeihin asti.

map_saunaMarket_en

Helsingin ainoa saunatuotteiden erikoiskauppa

Kävin Suomen pääkaupungissa Helsingissä, rauhallisessa satamakaupungissa. Paikka jossa vierailin tällä kertaa, saunatuotteiden erikoiskauppa Sauna Market Finland, sijaitsee aivan Helsingin kuuluisimman turistikohteen, Tuomiokirkon lähellä. Silmien edessä avautuvalta aukiolta tarvitsee astua vain kadun yli, ja siinä se jo oli, läheisen rakennuksen kulmassa. Koska se sijaitsee helposti löydettävän risteyksen kulmauksessa, Helsingissä samoilevien ihmisten on luontevaa tulla pistäytymään. Ja koska kauppa esitellään myös useissa matkailuoppaissa, japanilaisiakin turisteja kuuluu vierailevan täällä paljon.

Vaikka kaupan pinta-ala ei ole järin iso, heti kaupan tuotteiden paljouden nähtyäni syntyi polttava halu astua sisään. Saunassa käytettäviä esineitä, ämpäreitä, kauhoja, saunatuoksuja, pyyhkeitä, jne., oli koottu esille pitkiksi riveiksi. Japanissa tuskin lainkaan käytettäviä, mutta suomalaisten naisten keskuudessa valtavan suosittuja saunahattuja oli aseteltu monivärisiin riveihin. Mitä hyvänsä poiminkin käteeni, ystävällinen myyjätär selitti minulle perinpohjaisesti tuotteesta ja sen käytöstä.

IMG_1203

Miksi suurin osa asiakkaista on ulkomaalaisia?

Kysyttäessä asiakaskunnasta, suurin osa kuuluu olevan ulkomaalaisia. Kävi ilmi, että syy siihen miksi vain vannoutuneet saunafanit käyttävät erikoiskauppoja Suomessa on se, että monet suomalaiset ostavat saunatarvikkeensa supermarketeista ja lähikaupoista. Tästä kertomuksesta saatoin aistia, että samalla kun Suomessa sauna sulautuu jokapäiväiseen elämään, erikoiskauppojen olemassaolon jatkaminen käy vaikeaksi. Eniten asiakkaista on venäläisiä (ylipäänsäkin, ylivoimaisesti eniten Suomeen saapuvista turisteista kuuluu olevan venäläisiä). ”Syy miksi tämäkin kauppa on vielä olemassa, on se että henkilökuntamme puhuu myös venäjää”, arveli myyjätär. Kaupan asiakaskunta ei kuitenkaan rajoitu venäläisiin, vaan täällä vierailee paljon ihmisiä monista eri maista. Myyjätär kertoi, kuinka monet japanilaisetkin palaavat uudestaan ja uudestaan kaupoille, ostamaan kosteusvoiteita yms.

Puhellessamme kysäisin mitkä ovat parhaiten myyvät tuotteet, ja kävi ilmi, että niitä ovat löylytuoksut, saunahatut, kosteusvoiteet, saippuat, ja sen sellaiset. Toisin sanoen: asiat, kauneuteen ja terveyteen liittyvät tuotteet, jotka tekevät saunassa vietetyn ajan rentouttavaksi hemmotteluksi. Kauneus, terveys, rentoutuminen – nämähän lienevät tärkeitä minkä tahansa maan ihmisille. Jo pelkästään löylytuoksuja oli riveissä kymmenittäin – oi, miten mahtava kauppa! Esille oli laitettu lukemattomia tuotteita, joita en ollut koskaan nähnyt Japanissa.

Kiinnostuin suuresti orgaanisesta tervashamppoosta. Jo muinoin yleispätevänä lääkkeenä pidetyn tervan bakteereja tappavat ominaisuudet on vahvistettu lääketieteellisesti myöhemminkin, ja tänäkin päivänä se on ihon ja päänahan tervehdyttämistä etsivien ihmisten luotettu ystävä.

Kuunnellessani myyjättären kertomuksia pistin merkille, että orgaanisuuteen tähtääviä tuotteita oli erittäin paljon. Ehkäpä tämä heijastaa suomalaisten ja luontoon niin läheisesti liittyvän saunomisen suhdetta. Ihaillen suomalaisten kykyä ammentaa voimaa luonnosta, lähes kahden tunnin viipymisen jälkeen jätimme kaupan taaksemme.

IMG_0799

Pieni kauppa välittää maailmalle suomalaisen saunan viehätysvoimaa

Useampi vuosi sitten Suomesta saattoi löytää mistä vain saunomisen erikoisliikkeen. Saatoin aistia erikoisliikkeiden eloonjäämisen haasteet siitä, että saunan suurvaltana tunnetun Suomen pääkaupungissa niitä on nykyisin vain yksi. Mielestäni on aivan upeaa, kuinka tämä kauppa kantaa huolen suomalaisen saunan viehätysvoiman välittämisestä ympäri maailman Suomeen vierailemaan saapuneille ihmisille. Kaikkein suurimman mielenkiintoni herätti suomalaisten saunatuotteiden pyrkimys orgaanisuuteen. Luonnon tarjoamien antimien kunnioittaminen ja hyödyntäminenhän ei liene ainoastaan Suomeen hengenheimolaisuutta tuntevien ihmisten, vaan kaikkien saunasta rauhoitusta ja elinvoimaa etsivien ihmisten yhteinen päämäärä.

Sauna Market Finland

Osoite: Aleksanterinkatu 28, 00170 HELSINKI

Aukioloajat: Joka päivä klo 10-18.

Puh: +358 (0)46 812 7577.

Kulkeminen: (Ratikalla) jää pois Senaatintorin pysäkillä.

Url: http://www.saunamarket.fi

showyoshinaga

Profile: Show Yoshinaga

 

CEO of Metos Inc.

Sho Yoshinaga who is the CEO of Metos Inc. was born in Fukuoka. He has learned the importance of making harmonious coexistence with nature as a boy scout in his youth. His career started as a mechanic in the air force of the Japanese Self-defense Forces, and had often taken sauna together with his colleagues, which gave impetus for understanding the charm of sauna.

After working for the air force, he had been working as a sales person in apparel industry and interior lighting industry.

Since 1998 he has been working for Metos Inc., with his creativity and the various experiences while taking advantage of having the know-how of former Nakayama-Sangyo (Metos Inc. previous name).

He has been making Metos’s business bigger and bigger, and nowadays there’re 6 branches and over 100 contracted dealers all over Japan.

Sho’s always trying to do his best to vigor the Japanese bathing culture, and to advocating new ways to enjoy saunas.

For example, in order to promote the word “löyly” into Japanese spa industry, he has introduced to Japan, previously unknown sauna heaters, such as iki-sauna and Sauna-isness (gas heaters which are löyly-durable).

His recent interest is to combine sauna and entertainment/outdoor activities, and one of his project “Neppa-tai (Löyly performance group)” became popular, and last year, he released tent sauna trailer sauna, and log sauna for the enjoyable experience outdoor.

Born in Fukuoka prefecture. Member of the board of Metos Inc. Full name: Shoichirou Yoshinaga.